1 Mart 2014 Cumartesi

Rottweiler , Rottweiler özellikleri


Rottweiler'ın iri ve güçlü bir bedeni vardır. Adaleli ve atletik olan bu ırk geniş bir kafaya ve yuvarlak bir alına sahiptir.Çeneler iyi gelişmiştir ve dişler makas ısırışı ile kapanır. Gözler ırkın iyi huy ve sadakatinin ifadesini yansıtır ve koyu renklidir. Kulaklar üçgen, düşük ve ileri doğru taşınır. Burun geniş ve siyahtır. Dudaklar siyah ve ağız içi koyu renklidir. Tüyleri kısa, sert ve sıktır. Rengi siyahdır ve yanaklar, burun kısmı, patiler ile bacaklarda pas rengi lekeler vardır.

Karakteri

Rottweiler, sakin, eğitilebilir, cesur ve ailesine kendini adayan bir köpektir. Güvenilir bir karakteri vardır. Ailesini büyük bir kararlılıkla korur. Acıya karşı duyarsız ve güçlü köpeklerdir. Ciddi, kendinden emin ve güvenilirdir. Dikkatli ve disiplinli bir eğitim şarttır, aksi takdirde güçlü ve saldırgan bir köpekle karşı karşıya kalınabilir. Ancak sabırlı bir eğitimle güvenilir, sadık ve sevgi dolu birer arkadaş olabilirler. Böylesine iri cüsseli bir köpeği kontrol edebilecek bir sahibe gereksinim duyar. Rottweiler, sakin yaradılışlı doğal bir koruma köpeğidir. Oldukça zekidir ve pek çok ülke de polis, askeri ve gümrük gibi görevlerde kendilerini kanıtlamışlardır. Boyutlarından dolayı eğitim erken başlamalı ve köpeğin vahşileştirilmemesine büyük dikkat edilmelidir. Bu ırk, bol ilgi ve diğer hayvanlar ve insanlarla sosyalleştirilmeye ihtiyaç duyar. Diğer köpeklerle anlaşamayacağından toplum içinde tasmasız dolaştırılmamalıdır. Rottweiler, tutarlı bir biçimde yetiştirilip eğitildiğinde çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı olur. Henüz yavruyken onlarla olumlu tecrübeler yaşadığı sürece kediler ve diğer ev hayvanlarını kabullenir. Aile dostları ve akrabalar sevinçle içeri kabul edilirken yabancılar kaldırımdan öteye geçemez. Irk itaat yarışmaları ve iz sürme alanlarında başarılıdır.


Egzersiz ihtiyacı

Rottweiler'ın bol egzersize gereksinimi vardır. Bu güçlü köpeğe ne kadar iş verirseniz verin memnuniyetle kabul edecektir. Ormanda koşturmak ya da açık alan yürüyüşleri yapmak onları çok mutlu eder ve yanınızdan ayrılma eğilimleri yoktur.


Bakımı

Kısa ve parlak tüylerin bakımı kolaydır. Günlük tarama yıkamaya gerek bırakmayacaktır. Orta düzeyde tüy dökücüdür.


Kökeni

Rottweiler, muhtemelen İtalyan Mastif'inden türemiştir. Orta Çağ boyunca sürü köpeği olarak kullanıldı. Alman Wurttemberg bölgesindeki Rottweil kasabasından gelmektedir. 1800'lerde kısmen nesli tükenmesine rağmen Stuttgart'daki meraklı üreticilerce tekrar eski nüfusuna ulaştırılmıştır. İz sürme, sürü gütme, bekçi köpeği, koruma, polis köpeği, araba çekme, itaat yarışmaları Rottweiler'in yeteneklerinden sadece bir kaçıdır.







Boyut ve Ağırlık
Irk boyutuBüyük
Yükseklik Erkekde61 - 69 cm
Yükseklik Dişide56 - 63 cm
Kilo Erkekde43 - 59 Kg
Kilo Dişide38 - 52 Kg
Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuKısa tüylü
Tüy YapısıTek tabakalı, Düz, Parlak, Sert.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Traş ve BanyoTraş ve banyo ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir.
Tüy DökümüOrta derecede tüy döker
Taşıdığı RenklerSiyah, Yanaklar, Burun, Patiler, Bacaklar, Pas rengi.
Irk Özellikleri
KişilikDominant, Sakin, Cesur, Ciddi, Kendinden emin, Güvenilir, Dikkatli, İyi eğitilmezse saldırgan olabilir.
Kötü HuylarıSosyaleştirilmez ise Saldırganlaşır.
Yetenekli Olduğu GörevlerBekçi, Çoban, İz sürücü, Koruma, Polis
Yaşadığı iklimHer İklimde yaşayabilir
En uygun yaşam alanıBahçeli Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarKalça çıkığı, Progresiv Retinal Atrofi, Entropion, Mide dönmesi.
Yaşam Süresi11 - 13 Yıl
Diğerleri
Irk grubuİş Köpeği
Diğer İsimleri-
Bağlı Olduğu klüpAKC, ANKC, CKC, FCI (Group 2), KC (GB), UKC
KökeniAlmanya






Cane Corso Italiano


Orta büyüklükte köpeklerdendir.Kuvvetli ve belirgin kas yapısı ile oldukça dikkat çekici, hırçın ve bir o kadar da zarif görünüşlüdür.Bu ırk köpekler kuvvetli, çevik ve dayanıklı olarak tarif edilir. Kas ve kemik yapısı gelişmiş olan bu köpeklerin iki kürek kemiği arasındaki boşluk belirgin bir şekilde yüksektir. Bu yükseklik genel vücut yapısındaki ahengi bozmaz ancak bu özelliği nedeniyle profilinde bir uyumsuzluk yaratır. Ağız ve burun çıkıntısı enli ve uzundur. Burun kenarlarının şişkinliği ve çenesinin genişliği nedeniyle ön yüzü yassı ve kare biçimindedir. Burun kemiği önden yassı ve profilden düz bir yapıdadır. Burnu üst dudakları tarafından sıkıştırılmış gibi görünen bu köpeklerin alt dudak bölgesi ise yontulmuş gibi görünmektedir. Baş bölgesinde son olarak göze çarpan kısım belirgin kaşlar ve şişkin alın kemiği boşluğudur. Boynu hafif kemerli, oval biçimli, güçlü ve çok kaslı bir yapıdadır. Vücudu sıkı, güçlü ve çok kaslıdır. Derisi kalındır. Mukozalar siyah renktedir. Ayak ve tırnakları koyu rente olmalıdır.
Tüyleri kısadır. Tüy yapısı şeffaf, parlak, sert, yapışık ve çok sıktır. Tüyleri kış aylarında bile vücudunu tamamen kaplamaz. Ağız-burun çıkıntısındaki tüyler, çok kısa, düz ve yapışıktır. Göğüs bölgesinde ve burun kemiğinde küçük beyaz  leke bulunur.

Karakteri

Çok sadık, içten ve ev ortamında sessiz köpeklerdir. Bu ırk köpekleri çok yetenekli ve eğitilmeye uygun köpeklerdir. Hareketli, istekli, dikkatli ve koruyucudur. Bu ırk köpekler, çocuklara karşı harikadır. Sahiplerine karşı uysal ve sevecendir. Koruyucu olma durumları dışında kibardır.
Cane Corso azimli bir yapıya sahiptir. Mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ev yaşamında zorlanmadan uyum gösteren bu ırk, sahiplerinin en yakınında, destekçileri olur. Evde ve açık alanlarda korkulacak anlarda ve insanların korunması gereken durumlarda orada bulunur.
Bu ırk köpekler kavgacı değildir. Yüzlerce yıldır bekçi köpeği olarak yetiştirilmiştir. Bu köpekler için tecrübeli sahipler gerekir. Diğer köpeklere ve yabancılara karşı agresiftir. Yavru dönemlerinde toplum kuralları öğretilmeli, sosyalleştirilmeli ve mutlaka itaat etmesi öğretilmelidir. İtaat etmeyi öğrendikleri zaman yumuşak başlı bir arkadaş olacaktır. Yabancılara karşı daima kuşku duyar, ancak ailesine karşı harikadır. Sahiplerinin misafirlerine genellikle anlayışlı davranmaya çalışır.

Kökeni

Cane Corse Italiano orjinal bir ırktır. Kökeni İtalya'dır. Bu ırkın soyunun Canis Pugnax (eski Roman Molossian)'tan geldiği bilinmektedir. Ataları, yabani hayvanları avlamak ve savaş sırasında yardım amaçlı kullanılmıştır. O yıllarda İtalyan insanları için önemli bir arkadaş olan Cane Corso açık alanlarda, bekçi köpeği ve avlanmak için yetiştiriliyordu. Bunları, İtalya'nın tarihi, geçmişte yapılan resim ve heykelleri kanıtlamaktadır. Son olarak güney İtalya'da Puglia, Lucania and Sannio'da bulunan tarihi eserlerde bu ırka İtalyanca Cohors adını verdiklerini ve bunun anlamının İtalyanca bekçi, koruyucu, kral vekili olduğu ortaya çıkmıştır.


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutuBüyük
Yükseklik Erkekde64-68 cm
Yükseklik Dişide60-64 cm
Kilo Erkekde45-50 Kg
Kilo Dişide40-45 Kg
Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuKısa tüylü
Tüy YapısıTüy yapısı şeffaf, parlak, sert, yapışık ve çok sıktır.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulaması veya banyo yaptırılabilir.
Tüy DökümüOrta derecede tüy döker
Taşıdığı RenklerSiyah, Kahve, Kızıl Kahve, Mavi Gri, Ten Rengi
Irk Özellikleri
KişilikSadık, Yetenekli, Koruyucu, Sevecen
Kötü HuylarıYabancılara saldırgan olabilir.
Yetenekli Olduğu GörevlerBekcilik
Yaşadığı iklimIlıman İklim
En uygun yaşam alanıBahçeli Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarKemik ve eklem rahatsızlıkları
Yaşam Süresi10-11 Yıl
Diğerleri
Irk grubuSportif
Diğer İsimleriCane di Macellaio, Sicilian Branchiero, Italian Mastiff
Bağlı Olduğu klüpFCI, NKC, APRI, ACR
Kökeniİtalya







28 Şubat 2014 Cuma

Doberman , Doberman özellikleri, Dobermanı nasıl eğitirim

         Temel Özellikleri

Doberman kaslı ve son derece zarif bir köpektir.Erkek ve dişiler arasında mizaç farkı vardır.Dişiler ,aileye karşı sakin, duyarlı ve duygulu , ancak yabancılara karşı kuşkucudur.Erkek, son derece zeki, ancak aceleci ve genellikle saldırgandır. Bu nedenle enerjik bir efendi tarafından yönetilmesi gerekir. “Kötü doberman yoktur, kötü doberman sahibi vardır!” sözü buradan gelir.
Doberman’ın kişiliği 2 yaşından sonra da gelişmeye devam eder. Bununla birlikte köpek 10-12 aylıkken sıkı eğitime başlanmalıdır. Bazı dobermanlar oldukça uzun yaşayabilir.

     Neler yapar ;

Bekçi ve muhafız köpeği olarak kullanılan Doberman, yüz yılı aşkın bir süredir bu görevleri yerine getirmeyi sürdürmüştür.
Polis köpeği olarak, orduda (Deniz kuvvetleri Doberman’ı pusu bulma işinde kullanmıştır.) ve her türlü endüstriyel tesisin korumasında kullanılmıştır. Dişiler, erkeklere nazaran apartman hayatına daha kolay uyum sağlar, ancak her iki cinsin de günlük sinirsel enerjilerini boşaltmaları gerekir.
Kökeni
Göreceli olarak yakın bir zamanda oluşmuş bir köpek cinsidir. Great Dane, Alman çoban Köpeği, Rottweiler ve Pinscher’in muhtemelen Beauceron ve İngiliz Tazısı’yla çiftleştirilmesiyle 1860′da Almanya’da geliştirilmiştir.
Bu karışımın yaratıcısı Lois Doberman, aslında bir Alman vergi tahsildarıydı. Doberman, mesleği gereği haydutların bulunduğu bölgelere sık sık ziyaret ediyordu. Gerektiğinde saldırabilecek nitleikte bir bekçi ve muhafız köpeği elde etmeye karar verdi. Üreticisinin adını taşıyan Doberman, ilk kez 1876 yılında bir köpek gösterisinde sergilendi ve büyük başarı kazandı.

     Bilgileri;
Familya: Mastiff
Diğer Adları: Dobermann, Doberman Pinşır, Doberman Pinser, Doberman Pinşer
Rengi: Sarımsı kahverengi kısımlarla siyah; kızıl; açık kahverengi; mavi
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1800′ler
Orjinal İşlevi: Koruma
Günümüzdeki İşlevi: Güvenlik, polis, savaş, schutzhund (koruma)Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 29-41/29-41 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 66-71/61-66 cm







Golden köpek, Retriever


                   Golden Retriever

Av köpeği familyasından olan Golden Retriever cinsi köpeklerin tarihi çok eski zamana dayanıyor olup, üretimine ilk olarak 1800′lü yıllarda İngiltere ve İskoçya sınırındaki bir bölgede başlanmıştır. Golden Retriever ırkının üretilme sebebi, İskoçya’da o dönemlerde avcılığın hem spor amaçlı hem de geçim kaynağı amaçlı olarak kullanılması ve avcılık sırasında istenilen ihtiyaçlara göre soğuktan etkilenmeyen, soğuk sulara ve sık çalılıkların arasına girebilen, aynı zamanda güzel görünümlü, dost canlısı bir köpek üretme isteğidir.

Golden Retriever cinsinin oluşmasında birçok av köpeği kullanılmıştır. Setter, Newfoundland ve Bloodhound gibi avcılıkta iyi olan ve suda iyi yüzen köpeklerle çapraz çiftleştirmeler yaptırılmıştır. 1912 yılında, günümüz Golden Retriever köpeğinin görünümü büyük bir paydayla -yalnız tüyleri hariç- tam olarak yakalanmıştır. O zamandan bu yana düz olan Golden Retriever cinsinin tüyleri daha dalgalı ve kıvırcık bir hâle gelmiştir. 1912 yılında cinsi tam olarak oturmasına rağmen American Kennel Club’ın (AKC) kayıtlarına 1927 yılında girmiş ve golden retriever türü resmen bir köpek ırkı olarak tanınmıştır.

Golden Retriever Eğitimi
Sahibini memenun etmek istediği onu kolay eğitilebilir bir hayat arkadaşı yapar. Karşısında deneyimsiz bir eğitmende olsa bu akıllı köpek kendisinden ne istendiğini kolayca anlayacak ve sahibiyle ortada buluşacaktır. Bu özelliği onu en kolay eğitilebilir köpekler listesinde yüksek sıralara oturtur.
Golden Retriever  Özellikleri
Hem ülkemizde hem de dünyada, sevimli görünüşü ve dost canlısı yaklaşımı sayesinde çok popüler bir köpek olan Golden Retriever cinsi köpekler en çok tercih edilen 10 köpekten listesinde yer almaktadır. Özellikle, aileler tarafından sahiplenen köpekler, hem yeni yuvasına hem de yeni sahiplerine ve arkadaşlarına kolayca ısınır ve kısa sürede ailenin bir ferdi haline gelirler.
Genel özelliklerinden bahsedecek olursak iyi huylu, dost canlısı, güzel görünümlü, çok hareketli, oyuncu, uysal ve çok sevimli köpeklerdir. Aslen ırkları av köpeği olduğu için ilk üretildikleri dönemlerdeki kadar olmasa da avı bulup getirebilir, kötü hava ve çevre şartlarında zorlanmazlar. Koku alma duyuları çok gelişmiştir. Paylaşma ve karşısındaki insanı memnun etme içgüdüsüne sahip olduğundan, attığınız her eşyayı geri getirir.
Hemen her hayvanda olduğu gibi Golden Retriever’larda da dişiler erkeklere nazaran biraz daha düşük kilodadırlar. Genel olarak bakılırsa Golden Retriever’lar ortalama 25-35 kiloağırlığındadırlar. Adında da belli olacağı gibi ağırlıklı sarı tonlarında, beyaz renkten kızıla kadar farklı renk tonları göstermektedirler. Golden Retriever’lar iyi bakıldıklarında 10-12 yıl kadar yaşarlar.
Golden Retriever Bakımı
Bu köpekler yemeği çok sever ve aşırı ya da kontrolsüz beslendiklerinde aşırı kilolu olabilirler. Bu da köpeklerde çok görülen kalça çıkığını arttırabilir.
Arkadaş Canlısı Golden Retriever
Tüm insanlarla ve diğer hayvanlarla araları iyi olduğu ve kolaylıkla uyum sağladıkları için bekçi köpeği ya da koruma köpeği olarak kullanılmaları doğru değildir. Zira bir hırsıza bile arkadaşça yaklaşabilirler. Eğitim verilerek bu amaç için çalıştırılsalar bile bir  Alman Kurdu , Doberman veya Kangal gibi bekçi ve koruma köpekleri kadar iyi olamayacaklardır.





Boxer köpeği , özellikleri



   Boxer

Boxer'ın ataları iki Alman mastif tipi köpekti; Bullenbeiszer ve Barenbeiszer. Bunlar daha sonra güçlü Mastif ve Bulldog'larla çaprazlanmıştır. Başlarda bu köpekler av, boğa dövüşleri ve araba çekiminde kullanılmıştır. Aile ağacındaki bazı Boxer'lar sürü güdümünde kullanılan çoban köpekliği de yapmıştır. Kolay öğrendikleri için sirk köpekliği geçmişleri dahi vardır. 1904'da ilk Boxer damızlık kayıtları tutulmaya başlanıncaya kadar üretimler dikkatsizdir. Alman orijinine rağmen Boxer ismi köpeğin yumruklamayı andıran dövüş stiline istinaden İngilizlerce verilmiştir. İlk Boxer'lar sert yaratılışlı olsa da ırk bugün oldukça kibar ve duyarlı bir aile köpeğidir. Bekçi köpekliği, koruma, polis ve askeri görevler, arama ve kurtarma, itaat yarışmaları Boxer'ın yeteneklerinden sadece birkaçıdır.

Boyut Ağırlığı 

Irk BoyutuBüyük
Yükseklik Erkekde56 - 63 cm
Yükseklik Dişide53 - 61 cm
Kilo Erkekde27 - 32 kg
Kilo Dişide24 - 29 kg

Tüy Özellikleri 

Tüy UzunluğuKısa tüylü
Tüy YapısıTek tabakalı, Düz, Parlak, Sık.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Kilo Dişide24 - 29 kg
Tüy DökümüOrta derecede tüy döker
Taşıdığı RenklerBeyaz lekeli Kahverengi, Çizgili, Kızıl tonları.

Irk Özellikleri

KişilikUysal, Mutlu, Neşeli, Oyuncu, Meraklı, Enerjik, Sadık.
Kötü HuylarıAşırı salya, Horlama.
Yetenekli Olduğu GörevlerBekçi, Arama, Asker, Kurtarma, Polis.
Yaşadığı iklimIlıman İklim
En uygun yaşam alanıBüyük Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarCardiomyopathy, Sub-aortic stenosis, Kalça displazisi, Omurga sorunları, Kalp hastalıkları, Allerjiler, Beyaz Boxer'larda sağırlık riski, İleri yaşlarda kanser riski.
Yaşam Süresi11 - 14 Yıl

Diğerleri

Irk grubuİş Köpeği
Diğer İsimleri-
Bağlı Olduğu klüpAKC, CKC, FCI (Group 2), KC (GB)
KökeniAlmanya






Sivas kangalı, kangal özellikleri


             Kangal


  Kangal kendisini ailesine ve ailesini koruma görevine adamış ciddi bir köpektir. Aynı zamanda geride olmayı becerebilen iyi huylu ve problem çıkarmayı sevmeyen Kangal yabancılara karşı çok şüphecidir ve güçlü bir alan anlayışları vardır. Çocuklarla araları iyi olmakla birlikte çocukların oyun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar oyuna istekli olmayabilirler. Ciddi bir bekçi köpeği olarak şüphe uyandıran herşeye karşı havlama özellikleri vardır. Bakım Kangallar her gün uzun yürüyüşler veya ciddi koşularla eksersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Normal ve serin havalarda dışarda yaşayabilirler. Tüy bakımı minimal olup sadece haftada bir ölü tüylerden kurtulmaları için fırçalanmaları gerekir. 

  Kangallar aktif oldukları için eşelenmekten hoşlanırlar ve alçak çitlerin üzerinden kolayca atlayabilirler. Çalışmayı severler. 

  Kangal köpeği sahibine bağlı yabancı kişilere tepkilidir.Sorumlu olduğu bölgeye –insan dahil– hiçbir canlıyı sokmamaya çalışır.Sahibi yanındayken yabancı kişilere karşı fazla tepki göstermez.Davranış bozuklukları ve istisnalar hariç hemen saldırıya geçmez.Yabancı şahsı birkaç kez havlayarak bekler ve sahibinin komutunu bekler.

  Türkler Ana Yurt’ları olan Orta Asya’yı kuraklık nedeni ile; boylar halinde terk ederken ‘Kanglı Türk Boyu’ hayvan olarak yanlarında 3 şeyi getirmişlerdir: At it ve koyun. At; binek ve çeki hayvanı olarak it; insan ve hayvanlara bekçilik hizmeti için kullanılıyordu koyun ise; hem yolculuk esnasında gıda vazifesi görüyordu hem de tek malları idi. Günümüzde başlıca Kangal ve çevresinde bulunan Kangal Köpeği ve Kangal Koyunu da büyük göç sırasında getirilen hayvanların neslinden gelmektedir. Yani her ikisi de özbeöz Türk Malı’dır. Sivas-Kayseri arasında ki bölgede bulunan “Uzunyayla Atı”nın 
  Harbi esnasında Kafkasya’dan gelen muhacirlerce getirildiği söylenir. Bu atlar Kanglı boyu tarafından getirilmiş Orta Asya atları muhtemelen Akhal-Teke atlarının soyundan gelmiş atlar olabilir. Genler üzerinde mesela Mikrosatelit yöntemi kullanılarak bir araştırma yapılabilir. Eminim ki Uzunyayla Atı’nın kökeni Orta Asya ve Akhal-Teke Atları olarak çıkacaktır. Bunlar araştırmaya muhtaç konulardır. 

  Tarihi: Kangal veya Karabaş olarak da bilinen Anadolu Çoban Köpeği uzun çalışma tarihi olan eski bir bekçi köpeğidir. Köklerinin Anadolu’ya 4000 yıldan daha önce gelen Tibet Mastiff ve Romalı Mollosian savaş köpeklerinden geldiği tahmin edilmekte olup Anadolu’da kararlı koruyuculukları ile besi hayvanlarının düşmanlarına karşı (başta kurtlar ve ayılar) hayvancılıkla uğraşanların çok değerli dostları haline gelmişlerdir. Göçmen çobanlara eşlik etmeleri nedeni ile geniş bir coğrafik alana yayılan Kangal’lar bu sayede çok farklı büyüklük tüy yapısı ve renklere sahip olmuşlardır. Ancak tüm bu farklılıklar arasında cinsin kalıcı ve en önemli karakteristikleri olmaya devam eden özellikleri sadakat bağımsızlık ve dayanıklılıktır. Kangal’ın Amerika kıtasına gelişi ise 1950′leri bulmuş ve 1970′lere kadar sadece besicilikle uğraşanlar arasında tanınmış ve ancak 1980′lere doğru köpek cinsi uzmanları tarafından kabul edilir hale gelmiştir. Ancak bugün de (Anadolu dışında) Kangal’ın genel olarak kozmetik özelliklerinden daha çok faydasından dolayı tanındığını dolayısıyla daha çok sadık ve etkin bir koruyucu arayışında olan köpek severler tarafından tanındığını söylemek mümkündür. American Kennel Club (AKC) ancak 1996 yılında Kangal’ı cins olarak kabul etmiştir.

  Karakter Özelliklerinde 
 Kangal kendisini ailesine ve ailesini koruma görevine adamış ciddi bir köpektir. Aynı zamanda geride olmayı becerebilen iyi huylu ve problem çıkarmayı sevmeyen Kangal yabancılara karşı çok şüphecidir ve güçlü bir alan anlayışları vardır. Çocuklarla araları iyi olmakla birlikte çocukların oyun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar oyuna istekli olmayabilirler. Ciddi bir bekçi köpeği olarak şüphe uyandıran herşeye karşı havlama özellikleri vardır. Bakımında Kangallar her gün uzun yürüyüşler veya ciddi koşularla eksersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Normal ve serin havalarda dışarda yaşayabilirler. Tüy bakımı minimal olup sadece haftada bir ölü tüylerden kurtulmaları için fırçalanmaları gerekir.





pitbull , pitbull türleri





                 Pitbull


Pitbull köpekleri, erkekler 45-60 cm, dişiler ise 38-48 cm yüksekliğine ulaşabilen ve ağırlıkları 14-32 kg arasındadır. Çok güçlü kas ve çene yapısına sahiptirler. Çeneleri güçlü kasları sayesine 1 - 2 ton ağırlık basabilmektedir. Aynı zamanda güçlü ve kaslı bir gövde yapısına sahip olan pitbullar kısa kuyrukludur, yatay duruşlu, çevir bir gövdeye sahip, parlak tüylü ve her renk olabilmektedir. Zaman zaman çok tehlikeli ve saldırgandır.

19. yüzyıl'da İngiltere'nin staffordshire bölgesinde bulldog ve çeşitli terrier'lerin çiftleştirilmesiyle elde edildi. Amerika Birleşik Devletleri'ne getirilen bu cins burada daha güçlü hale gelmesini sağlayan Amerikalı yetiştiriciler tarafından, bazılarının görüşüne göre mükemmelleştirildi.

Amerikan Köpek Klubü (AKC) tarafından Amerikan Staffordshire Terrier, ingiliz köpek klubü (KC) tarafından Amerikan Pitbull Terrier olarak isimlendirilmiştir.

Son derece cesur ve çok canlı bir köpektir ( Çok eski savaş köpeklerinin torunlarıdır ).Düşmanıyla öldüresiye savaşır. ancak, iyi bir eğitimle yabancıların niyetini anlayabilecek kadar yetenekli, sakin, iyi huylu ve itaatkar bir köpek haline gelebilir.

Özel Mülk bekçisi olarak çok iyi sonuç vermiştir. İnsana eşlik eden köpek olarak da çok değerlidir. Savunma, muhafız köpek, bekçi ve koruma köpeği olarak da iyidir. 

Ülkemizde çok sayıda bulunmasına karşın, 2004’te çıkartılan yasa ile ‘ Pitbull Terrier , ‘ Japanese Tosa ’ gibi köpeklerin üretimi, sahiplenilmesi, ülkeye girişi, satışı ve reklamının yapılması, takası, sergilenmesi ve hediye edilmesi yasaklandı.


Birçok Pitbull oyun amaçlı objeleri ısırmaya bayılır, bu belki de içinden gelen temel dürtülerinin dışa vurumudur. Ayrıca onun potansiyel enerjisini ve eğlenmesini sağlayacak diğer bir aktivasyon ise yerden yaklaşık 1.5 metre yukarida asılı duran bir hedef noktaya zıplayıp onu yakalaması ve onunla oynamasına izin vermektir. Bu aktivite Pitbull'u agresif davranışlar içine sokmaz. Aksine onun içindeki negatif enerjiyi azaltır.Yukarıda asılı duran torba, köpeğin hayal gücüne göre bir boğanın en hassas noktasi olan burnunu temsil eder ve 30 kiloluk bir köpek zıplayarak 1 tonluk bir boğanın burnundan yakalar ve asılı kalır. İşte zıplayan ve havada torbayi kapan Pitbull eşleşmesi de böyle anlatılır.


Rednose 

              


 

Bluenose                                                                                                                                                     
       


 

Blacknose                                                                                                                                                  




Dogo Argentino

Dogo argentino nasıl ortaya çıktı ?

    Dogo Argentino


Dogo argentino yeryüzündeki en iyi ve en yeni köpek ırklarından biridir.Bu köpek arjantinlilerin ulusal övünç kaynağıdır ve onunla en az futbol ve tango kadar gurur duyarlar.

Irkı ortaya çıkaran sanatçının ismi Prof. Dr. Antonio Nores Martines bir genetik uzmanı ve tutku dolu bir avcıydı.

Antonio Martines'in hayali av içgüdülerine sahip olan , uzun mesafe koşabilen , iyi koku alabilen , bir pumayla teke tek dövüşüp onu alt edebilecek kadar güçlü, dövüş sırasında aldığı yaralardan ötürü mücadeleyi bırakmayan ama aynı zamanda ve en önemlisi de insanlara ve diğer köpeklere karsı gereksiz agresiflikten yoksun bir köpek cinsi ortaya çıkarmaktı .

Antonio Martines'in hayalini kurduğu köpeğin özellikleri yeryüzündeki hiç bir köpekte yoktu .İstediğini elde etmek için birçok köpek cinsini bir araya getirmek gerekiyordu.Karşısındaki işin çok uzun ,yorucu ve belkide imkansız olduğunu biliyordu, ama başaracak olursa bütün dünyayı hayrete düşürecek bir köpek cinsinin ortaya çıkacağını da çok iyi biliyordu .

Yeni ırkın temeli olarak Perro De Pelea'yı (günümüzde soyu tükenmiştir) aldı.(bazı kaynaklara göre 30 dişi) Buna tam 9 farklı köpek ırkı ekledi ve uzun yıllar sonunda amacına ulaştı.Kullandığı bütün köpekler safkandı ve çiftleşmeler sonucu doğan yavrular arasından en elitlerini seçiyordu.

Seçilen ırklarda tabi ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu .

1. Bir puma veya yaban domuzuna yetişmek ve ona saldırmak için hızlı ve cesur köpeklere ihtiyacı vardı ve Antonio Nores Martines ve kardeşi Avgustin Nores Martines'e göre bu köpek İrlanda Kurt Tazısı'ndan başkası olamazdı ..

2. Elde edilen köpeğin büyüklüğünü korumak ve kas yapısını geliştirmek için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu.


  
 3. Avrupa'daki en popüler av köpeklerinden biri olan Pointer mükemmel koku alma duyusunu verdi .

 4. Bulldog'un geniş göğsü, yere sağlam basışı ve gözüpekliği ,kardeşlerin yeni cins için seçtiği diğer özelliklerdendi.

 5. Boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen ' Köpeklerin Gladyatörü ' olarak bilinen Bullterrier cesaret , korkusuzluk, çeviklik özelliklerini verdi .

 6. Kafa tasını ve genel olarak bütün iskeletini güçlendirmek ve büyütmek için Danua tercih edilen bir sonraki cins oldu .

 7. Dünyanın en güçlü köpek çenelerinden birinin sahibi Dogue de Bordeaux yeni cinsin  zaten güçlü olan çenelerini biraz daha geliştirdi.

 8. Arjantin pampaslarında avlanmak için kolayca seçilebilen bir renk olan beyaz için Pirenei Dağ köpeği kullanıldı .

 9. En son kullanılan cins olan Boxer yeni cinse sağlam psikoloji ve canlılık verdi .


 Artık sonuca ulaşılmıştı. Yeni köpek bütün beklentileri karşılamakla kalmıyor , aynı zamanda çok üstün birkkaç özellik daha sergiliyordu.

Ne yazık ki 1956 yılında Prof. Dr. Antonia Nores Martines trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti ve ortaya çıkan bu yeni köpek ırkının Uluslararası Köpek Federasyonu (fcı) tarafından resmen tanınmasını (1964) göremedi .

Kardeşi Avgustin bu cinsin popüler hale gelmesi için elinden geleni yaptı ve onun sayesinde bu yeni ırk yok olmaktan kurtuldu . Gittiği her yere yanında Dogo Argentino yavruları götürüyor , ve oradaki üst düzey kişilere hediye ediyordu . Daha sonra Arjantin'in Kanada'daki büyük elçisi olarak Kuzey Amerika'ya gittiğinde yine yanında birkaç dogo götürerek köpeğin orada da tanınmasını sağladı .


                                                     DOGO   ARGENTİNO